Sofaruta og Bladet

Molladalen er omringet av flotte fjell, spisse pinakler og ligger sentralt i Sunnmørsalpene. Pinaklenes dal som det også kalles ble tidlig besøkt av tindebestigere og siden 80-tallet har det dukket opp flere og flere klatreruter. Klatringen her skiller seg ut fra resten av Sunnmøre og Romsdalen med sin grove faste granitt og fine riss! 

Sofaruta og bladet

Bladet i Molladalen er nok den mest besøkte pinakkelen i området. Med sin luftige og idylliske plassering er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Dette er riktig nok bare en smakebit av hva molladalen har å by på. En annen klassiker like ved er Sofaruta som tar deg til Mohns topp, like ved Bladet.

Fra parkeringen innerst i Barstaddalen følger man stien til man kommer inn i dalen. Nesten i enden av vannet går man oppover mot Mohns Renne. Før man går inn i denne tar man av for å komme seg til innsteget av Sofaruta. Her venter fem taulengder med eksponert klatring opp sørsiden av Mohns topp. Fra toppen er det enkel klyving ned til Bladet som er en kort taulengde klatring. Før returen via Mohns Renne. Hele turen er rundt 10km lang og 900høydemeter. Beregnet tidsbruk er mellom 8-10 timer.

Klatringen er aldri vanskeligere enn grad 4+ men mange taulenger med klatring er tidkrevende. Er du i god fysisk form og er vandt til å gå i fjellet i variert terreng vil dette være en tur for deg. Vi krever ikke at du har klatret før, men det er ingen ulempe.

Man må kunne gjennomføre turen med god flyt gjennom dagen. Og kunne bære med seg eget utstyr + fellesutstyr opp og ned. 

Dersom man er komfortabel med dette er Sofaruta og bladet en klatretur som gir en total Molladalsopplevelse! 

 

Alle på turen må ha sikkerhetsutstyr som klatresele og hjelm. Dette stiller vi med om du ikke har.  Du må selv stille med bekledning, sko og sekk.

Bekledning: Bekledning må tilpasses vær og føre men alle må ha med seg ulltøy, skalljakke, et isolerende plagg, lue og hansker. 

Sekk: En 35-45l sekk er godt egnet. Dere må ha plass til mat og drikke, eget utstyr samt noe fellesutstyr dere får utdelt. Tau/sikringsmidler eller lignende….

Sko: Stive fjellsko som går høyere enn ankelen. Godt skotøy kan være en avgjørende sikkerhetsfaktor på turen, derfor er dette et krav. 

Her er et eksempel på egnet skotøy: https://www.lasportiva.com/en/trango-cube-gtx-man-yellow-11jybn

Det er også viktig at du har brukt skoene før, slik at gnagsår ikke blir et problem.

Guidene på denne turen er utdannet Tindevegledere eller er Tindevegleder under kvalifisering. Det vil si at guiden har høy kompetanse innen vegledning og sikkerhet i bratte omgivelser på stein, snø, is og bre. Dette er kompetanse vi ønsker å ha for å kunne forvalte din sikkerhet i fjellet.

Ser du etter alternativer kan vi anbefale «Jønshorntraversen» som en god innføring.      Ønsker du en mer utfordrende klatretur er kanskje sørvestegga på Jøsnhornet noe for deg.

Maks 2 deltakere per guide         Dette er for gruppas sikkerhet og komfort. 

 Sesong                                           Mai-Oktober

Varighet og Vanskelighetsgrad    8-10timer/ Krevende                   Spør oss gjerne om du er usikker på om turen egnet.

Vær og Forhold

Vi understreker at vær og forhold er en avgjørende faktor for å nå toppen. Dersom guiden anser været/føret som for dårlig, vil han/hun endre tur.