Skagastølsryggen

Hurrungane vest i Jotunheimen består av de mest dramatiske og bratte fjellene i området. Skagastølsryggen er en travers som tar deg over hele fem 2000m topper. Traversen ligger i hjertet av Hurrungane og er kanskje den fineste ryggraversen i Norge. Desidert den fineste veien til toppen av Store Skagastølstind. 

Skagastølsryggen med guide

I jotunheimen er toppen av Store Skagastølstind noe av det mest spektakulære man kan oppleve. Skagastølsryggen er en lengre tur til toppen som tar deg gjennom mye fin klyving i spektakulære omgivelser. En lang tur med masse utfordringer og mange topper. 

skagastølsryggen

Turen starter med et ferdråd kvelden i forkant hvor vi gjør siste forberedelser med utstyr, og eventuelle tilpassinger til vær og føre. Fra Turtagrø starter turen med å gå innover skagadalen. Fra tindeklubbhytta fortsetter man opp til Nordre Skagastølstind. Herifra begynner ryggen å spisse seg til. Fra V-skaret under midtre Skagastølstind er det klatring og klyving hele veien til Vetle Skagastølstind. En rapell herifra tar oss ned i Mohns skar før vi klatrer opp siste biten til toppen av Storen. Fra toppen tar vi oss ned via «normalveien» som tar oss til «hytta på bandet». Deretter går vi ut Skagadalen til Turtagrø. Turen er ca 20km og over 2000høydemeter. Normalt sett tar turen mellom 11 og 13 timer. 

Dette er en svært lang tur som tar oss gjennom mye forskjellig terreng, opp og ned. Det er ikke spesielt vanskelig klatring, men det er MYE utfordrende og utsatt terreng som krever at man beveger seg bra. Ofte tilsier terrenget at man må bruke hendene. 

Man bruker tauet store deler av ryggen og man holder en jevn flyt gjennom dagen.  Det viktigste er at man er i svært god fysisk form og har gått mye i ulendt terreng og mestrer dette. 

For å kunne gjøre nødvendige tiltak, samt holde god nok driv gjennom denne lange turen har vi maks 1 person per guide. Vi kan være flere guider dersom dere er en gruppe. 

 

Alle på turen må ha sikkerhetsutstyr som klatresele, hjelm, stegjern og isøks. Dette stiller vi med om du ikke har.  Du må selv stille med bekledning, sko og sekk.

Bekledning: Bekledning må tilpasses vær og føre men alle må ha med seg ulltøy, skalljakke, et isolerende plagg, lue og hansker. 

Sekk: En 35-45l sekk er godt egnet. Dere må ha plass til mat og drikke, eget utstyr samt noe fellesutstyr dere får utdelt. Tau/sikringsmidler eller lignende….

Sko: Stive fjellsko som går høyere enn ankelen. Godt skotøy kan være en avgjørende sikkerhetsfaktor på turen, derfor er dette et krav. 

Her er et eksempel på egnet skotøy: https://www.lasportiva.com/en/trango-cube-gtx-man-yellow-11jybn

Det er også viktig at du har brukt skoene før, slik at gnagsår ikke blir et problem.

Guidene på denne turen er utdannet Tindevegledere eller er Tindevegleder under kvalifisering. Det vil si at guiden har høy kompetanse innen vegledning og sikkerhet i bratte omgivelser på stein, snø, is og bre. Dette er kompetanse vi ønsker å ha for å kunne forvalte din sikkerhet i fjellet. 

Ser du etter alternativer kan vi anbefale «Store Austabotntind» som en god innføring.      Ønsker du en lengre og mer kompleks tur er Styggedalsryggen i sammenheng med Skagastølsryggen en lang tur som gjerne kan gjøres over to dager. 

Maks 1 deltakere per guide         Dette er for gruppas sikkerhet og komfort. 

 Sesong                                           Mai-September

Varighet og Vanskelighetsgrad    10-14 timer/ Svært krevende+           Spør oss gjerne om du er usikker på om turen egnet.

Vær og Forhold

Vi understreker at vær og forhold er en avgjørende faktor for å nå toppen. Dersom guiden anser været/føret som for dårlig, vil han/hun endre tur.