Store skagastølstind

Store Skagastølstind ble i 1876 første gang besteget av briten William Cecil Slingsby. Med en høyde på 2405moh er det ikke bare det høyeste fjellet i Hurrungane, men også Norges tredje høyeste. De senere årene har dette blitt en svært populær topp for de som ønsker en luftig klatreopplevelse. 

Til toppen av Storen

I jotunheimen er toppen av Store Skagastølstind noe av det mest spektakulære man kan oppleve. En topp med mye historie, fantastiske omgivelser og luftig klatring er dette en komplett dag i fjellet! Dette er ikke for alle men en perfekt utfordring for den spreke.

Turen starter med et ferdråd kvelden i forkant hvor vi gjør siste forberedelser med utstyr, og eventuelle tilpassinger til vær og føre. Fra Turtagrø starter turen med å gå innover Skagadalen, over skagastølsbreen og opp til «bandet». Hit er det ca 3 timer. Videre blir det bratt og mer krevende terreng som byr på enkel klyving opp til hjørnet. Herifra er det eksponert klatring. De mest vanlige rutene opp er via galleriet og gjennom «Halls renne» eller «Vigdals sva». Hele turen er 1600 høydemeter og totalt 19km før vi er tilbake på Turtagrø. Det er en lang og variert tur som tar mellom 9 og 11 timer.  

Selv om klatringen bare er grad 4+ er Store Skagastølstind en svært krevende tur, høyt til fjells. Klatringen er bare en liten del av den ellers lange turen. Vi krever ikke at du har klatret før, men krever at du er i god fysisk form og er rask/stødig til beins, også når terrenget er krevende, med ur og sva. Terrenget krever bruk av armer som gjør at man på store deler av turen ikke kan belage seg på gåstaver. Man må kunne se for seg å holde et jevnt godt tempo til toppen, og ned igjen. Er du godt forberedt vil du oppleve en tur med god flyt i spektakulær natur. 

Alle på turen må ha sikkerhetsutstyr som klatresele, hjelm, stegjern og isøks. Dette stiller vi med om du ikke har.  Du må selv stille med bekledning, sko og sekk.

Bekledning: Bekledning må tilpasses vær og føre men alle må ha med seg ulltøy, skalljakke, et isolerende plagg, lue og hansker. 

Sekk: En 35-45l sekk er godt egnet. Dere må ha plass til mat og drikke, eget utstyr samt noe fellesutstyr dere får utdelt. Tau/sikringsmidler eller lignende….

Sko: Stive fjellsko som går høyere enn ankelen. Godt skotøy kan være en avgjørende sikkerhetsfaktor på turen, derfor er dette et krav. 

Her er et eksempel på egnet skotøy: https://www.lasportiva.com/en/trango-cube-gtx-man-yellow-11jybn

Det er også viktig at du har brukt skoene før, slik at gnagsår ikke blir et problem.

Guidene på denne turen er utdannet Tindevegledere eller er Tindevegleder under kvalifisering. Det vil si at guiden har høy kompetanse innen vegledning og sikkerhet i bratte omgivelser på stein, snø, is og bre. Dette er kompetanse vi ønsker å ha for å kunne forvalte din sikkerhet i fjellet. 

Ser du etter alternativer kan vi anbefale «Store Austabotntind» som en god innføring.      Ønsker du en lengre og mer kompleks tur er «Skagastølsryggen» kanskje den fineste veien til toppen av Storen. 

Maks 2 deltakere per guide         Dette er for gruppas sikkerhet og komfort. 

 Sesong                                           Mai-September

Varighet og Vanskelighetsgrad    9-11timer/ Svært krevende                Spør oss gjerne om du er usikker på om turen egnet.

Vær og Forhold

Vi understreker at vær og forhold er en avgjørende faktor for å nå toppen. Dersom guiden anser været/føret som for dårlig, vil han/hun endre tur.