Store Austabotntind

Helt vest i Hurrungane finner vi Austabottstindane. Med sine 2204moh er store Austabotntind en populær topp for toppsamlere og klatrere. 

Store austabotntind med guide

Dette er en av de mest markante toppene i område og kan kjennes igjen på god avstand med sin karakteristiske rygg som tar deg til toppen. Klatringen er ikke vanskelig, men er sært luftig spesielt på enkelte partier.

Fra Berdalsbandet starter turen med vandring i ur opp til vestre Austabotntind. Her spisser ryggen seg litt til men det er ikke før vi kommer til midtre Austabotntind vi tar på oss sele og tau. Hit tar det ca 2 timer.  Her starter en luftig rygg bortover til toppen av store Austabotntind. Spesielt luftig blir det de siste meterne til varden. Fra toppen følger vi samme vei tilbake. Turen er rundt 10km lang, og 900høydemeter. Totalt tar turen mellom 7 og 9 timer.

Denne turen krever at du er vandt til å gå i ulendt terreng, og perfekt dersom du ønsker å oppleve enkel klyving i luftige omgivelser. Det viktigste er at du er i god fysisk form og ser for deg å kunne gjennomføre turens distanse uten problemer. Dette er en topp som ofte er gjennomførbar i mye vær noe som kan gjøre det mer utfordrende. 

Selv om toppen er en av de mest besøkte, og den krever klatreutstyr er dette en god introduksjon til de mer utfordrende turene i området. 

Alle på turen må ha sikkerhetsutstyr som klatresele og hjelm. På visse forhold stegjern og isøks. Dette stiller vi med om du ikke har.  Du må selv stille med bekledning, sko og sekk.

Bekledning: Bekledning må tilpasses vær og føre men alle må ha med seg ulltøy, skalljakke, et isolerende plagg, lue og hansker. 

Sekk: En 35-45l sekk er godt egnet. Dere må ha plass til mat og drikke, eget utstyr samt noe fellesutstyr dere får utdelt. Tau/sikringsmidler eller lignende….

Sko: Stive fjellsko som går høyere enn ankelen. Godt skotøy kan være en avgjørende sikkerhetsfaktor på turen, derfor er dette et krav. 

Her er et eksempel på egnet skotøy: https://www.lasportiva.com/en/trango-cube-gtx-man-yellow-11jybn

Det er også viktig at du har brukt skoene før, slik at gnagsår ikke blir et problem.

Guidene på denne turen er utdannet Tindevegledere eller er Tindevegleder under kvalifisering. Det vil si at guiden har høy kompetanse innen vegledning og sikkerhet i bratte omgivelser på stein, snø, is og bre. Dette er kompetanse vi ønsker å ha for å kunne forvalte din sikkerhet i fjellet. 

Ser du etter alternativer ? Ønsker du en lengre og mer kompleks tur er Astabotntindstraversen veldig fin. Ellers er Store Skagastølstind noe for deg? 

Maks 2 deltakere per guide         Dette er for gruppas sikkerhet og komfort. 

 Sesong                                           Mai-September

Varighet og Vanskelighetsgrad    7-9 timer/ Krevende                    Spør oss gjerne om du er usikker.

Vær og Forhold

Vi understreker at vær og forhold er en avgjørende faktor for å nå toppen. Dersom guiden anser været/føret som for dårlig, vil han/hun endre tur.