Foto på denne siden: Ola Roalkvam

Sesong

April-Juni

Gruppestørrelse

maks 4 personer per guide

Vanskelighetsgrad

Svært krevende

Lodalskåpa via tinderekka

-todagerstur Fra skålatårnet til Lodalskåpa

Bli med oss på en uforglemmelig opplevelse mens vi tar deg med på en spektakulær tur som starter på Skålatårnet og tar deg hele veien til Lodalskåpa. Vi kaller denne turen tinderekka. Denne 40km lange turen  går over to dager. Med overnatting på hytte på Skålabu. 

Opprinnelig ble Gottfried Bohr kreditert som førstebestiger allerede i juli 1820, men denne bestigningen er senere trukket i tvil, og man tror ikke han kom lenger enn til Veslekåpa. Gabriel Rustøys tur sammen med to kamerater i 1844 regnes derfor som førstebestigningen av Lodalskåpa.

 

Sett deg godt inn i informasjonen på denne siden for å finne ut om denne turen er for deg. Ta kontakt om du er usikker. 

Guidene på denne turen er utdannet Tindevegledere eller er Tindevegleder under kvalifisering. Det vil si at guiden har høy kompetanse innen vegledning og sikkerhet i bratte omgivelser på stein, snø, is og bre. Dette er kompetanse vi ønsker å ha for å kunne forvalte din sikkerhet i fjellet. 

Vær, forhold og gruppen er det som setter premissene for om toppen er innen rekkevidde. Ved dårlig vær avlyser vi ikke, men vi endrer turen til noe som er mulig å gjennomføre.

Listen nedenfor MÅ alle ha med seg før møtet med guiden.

 • Sikkerhetsutstyr –  klatresele, hjelm, stegjern og isøks. Dette kan lånes av oss
 • Ski og skredutstyr til topptur
 • Bekledning –  Bekledning må tilpasses vær og føre men alle må ha med seg:
  • ulltøy
  • skalljakke
  • et isolerende plagg
  • lue og hansker, lurt med flere par hansker 
 • Sekk –  En 35-45l sekk er godt egnet. Dere må ha plass til mat og drikke, eget utstyr samt noe fellesutstyr dere får utdelt. Tau/sikringsmidler eller lignende….
 • Mat og drikke – Enkel og rask mat man kan spise undeveis på tur, da det ikke er tid til å sette seg ned for å spise lunsj.

Vi kan tilby utleie av toppturutstyr ved behov.

Dag 0: Vi møtes kvelden før turen for å ha et informasjonsmøte der vi blir kjent med hverandre, tar en titt på forholdene og setter oss inn i hva som venter oss.

Dag 1: Turen starter på Tyva, som er 35 meter over havet. Herfra skal vi gå oppover hele 1800 høydemeter, som er kjent som «Norges lengste motbakke». Vi skal overnatte på den moderne fjellhytta Skålabu, som tilhører DNT, og ligger på 1835 meter over havet. Hytta grenser til det berømte Kloumanstårnet (Skålatårnet). Om været tillater det, kan vi nyte panoramautsikten over Jostedalsbreen. Vi får også et glimt av neste dags etappe, hvor Lodaskåpa ruver majestetisk i det fjerne.

Dag 2: Dagen begynner tidlig på Skålabu, der vi bare må opp noen få høydemeter før vi står på Stryneskåla. Fra denne utsiktspunktet ser vi med forventning mot dagens høydepunkt, Lodalskåpa. Vi starter nedkjøringen fra Stryneskåla og kommer ned på Skålabreen, hvor vi kan oppleve 300 høydemeter med flott skikjøringsterrreng. Videre går turen over Tindefjella, med 3-4 flere nedkjøringer og oppstigninger. Størsteparten av turen foregår på bre, blant annet over Tindefjellsbreen, Skålabreen og Strupebreen. Etter å ha passert Strupebreen venter en oppstigning på 200 høydemeter opp Hanken, før vi tar en runde rundt Lodalskåpa. Hvis vi har nok energi og tid, kan vi til og med bestige «Vestlandsdronninga». Lodalskåpa er den høyeste toppen i området, på 2083 meter over havet. Den siste delen av oppstigningen mot Lodalskåpa må gjøres uten ski. Fra Lodalskåpa fortsetter vi over Veslekåpa, og da har vi gjennomført dagens siste stigning. Herfra skal vi gli ned på Jostedalsbreen, og avslutte turen med en nedkjøring på over 1300 høydemeter ned Brattebakken, før vi når Bødalen og videre til Bødalssætra.

Krav til deltaker

Turen er krevende både skiteknisk og fysisk, da den foregår store deler av tiden på bre, i skredterreng og i høytliggende terreng. Det er begrensede muligheter for å avbryte turen underveis. For å kunne gjennomføre turen må været være akseptabelt og skredforholdene må være gunstige. Hvis det viser seg umulig å gjennomføre turen, vil det bli foreslått en alternativ rute.

Deltakerne på denne turen må være i svært god fysisk form, gode skiferdigheter være vant til å gå på topptur. Ta gjerne kontakt om du er usikker på om dette er turen for deg.

 • Det er ditt ansvar at du og andre påmeldte har satt seg inn i turen og er godt forberedt.
 • Guiden vil ta kontakt dager i forkant for å avtale oppmøtetidspunk på.
 • Været endrer seg mye, og vi har ikke mulighet til å følge opp alle som lurer på værutviklingen flere dager i forkant. Vi planlegger turen etter siste værmelding som er kvelden før.  
 • Guidene er travle og mye på tur så derfor har vi ikke mulighet til å svare fortløpende i høysesongen.
 • Ve vilkår for påmelding ved spørsmål og endring og avlysning. 

Priser

 • 4 pers-5000,- per pers
 • 3 pers-6000,- per pers
 • 2 pers-8500,- per pers
 • 1 pers-16500,- per pers
På denne turen er det «lukket» gruppe. Det betyr at påmelding for andre stenger når du/dere booker tur.

Påmelding nedenfor

Les våre krav til deltaker og vilkår for påmelding her

Foto: Ola Roalkvam